Örülhetnek az autósok: nagy könnyítés jön a kötelező biztosításnál
2017. szeptember 15., péntek
Az utóbbi évekénél is "fékezettebb habzású" év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányra számítanak idén az alkuszok, hiszen a január 1-jei évforduló most már csak az autósok mintegy negyedét érinti. Az autósok, a közvetítők és a biztosítók életét is megkönnyítő újdonság léphet ugyanakkor életbe hamarosan: az írásbeliségnek megfelelő formán túl már tisztán elektronikusan is lehet majd kgfb-szerződést kötni vagy éppen felmondani, amire a többi biztosítástípus esetében már eddig is volt lehetőség.
 

Változás a kgfb-ben


Kérésünkre Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) Gépjárműszekciójának elnöke ismertette a kormány által összeállított, és vélhetően ősszel a parlament elé kerülő salátatörvény vonatkozó részének lényegét. Eszerint úgy változhat a kgfb-ről szóló 2009. évi LXII. törvény, hogy január 1-jétől
a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást ezentúl teljesen elektronikus formában is lehet majd kötni, illetve felmondani. Ez azt jelenti praktikusan, hogy a megfelelő feltételek esetén az ügyfél már minden, a szerződéskötéssel kapcsolatos teendőjét kényelmesen, elektronikus formában is megteheti majd. A módosítás bevezetésére azért van szükség, mert a jelenleg hatályos törvény alapján a kgfb esetében ez eddig írásbeli formához volt kötve.

Az új változás a biztosítóval, a gépjármű-kereskedővel vagy a biztosításközvetítőkkel kötött biztosításokra is vonatkozik, így az értékesítés nagy részét hozó alkusztársadalom munkáját is komolyan érinti.

Papp Lajos hozzátette:
az évfordulós szerződést a biztosító továbbra is csak és kizárólag az írásbeliségnek megfelelő formában mondhatja fel (pl. károkozás miatt) a kgfb-t a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal, a szerződő üzembentartó ugyanakkor a felek megállapodása alapján (!) ugyanúgy a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal, de már elektronikusan is felmondhatja a szerződést, indokolás nélkül is.


A biztosítók és az alkuszok már eddig is jól bejáratott, korszerű felületeken, online csatornákon tették lehetővé a szerződések megkötését és felmondását, a nagy különbség az eddigiekhez képest az lesz, hogy ezt nem kell írásos szerződéskötésnek vagy felmondásnak követnie . Az elektronikus út természetesen nem jelent teljes szabadságot (pl. hogy egy árva sms-sel felmondhatnánk a szerződésünket): a felek megállapodásába foglalt, vagyis a biztosítási szerződésben meghatározott csatornákat lehet használni.

Az alkuszok számára örömteli ez a változás, a kor követelményeinek megfelel, a gyakorlat pedig már igazolta (pl. a szintén tömegesen kötött utasbiztosításoknál is), hogy szükség van rá, és visszaélésmentesen működőképes lehet ez a megoldás - mondta Papp Lajos, kiemelve: eddig kizárólag a kgfb esetében nem volt mód arra, hogy tisztán elektronikus módon kezeljék a kötéseket és felmondásokat.
 

Örülhetnek az autósok: nagy könnyítés jön a kötelező biztosításnál

 

Jön a kampány


A január 1-jei kgfb-évfordulóval rendelkező (2010 előtt üzembe helyezett vagy gazdát cserélt) gépjárművek aránya ugyan folyamatosan csökken, de még mindig kampányról beszélhetünk év végén, hiszen ez is több mint 1 millió ügyfelet jelent. A ténylegesen biztosítást váltók aránya azonban a korábbi évekénél is alacsonyabb lehet, a tavalyi mintegy 120 ezertől is elmaradhat.

Az MNB adatai azt mutatják, hogy hiába növekedett kétszámjegyű mértékben a kötelező biztosítások átlagdíja az elmúlt egy évben, a kárkifizetések összege hasonló vagy még nagyobb mértékben nőtt. Az alkuszok ezért ha mérsékelttel is, de további díjemeléssel számolnak, így némileg további drágulást hozhat a kötelező biztosítások esetében a kampány.

Az ügyfeleknek természetesen ezúttal is érdemes lesz megnézniük, hogy alakul a biztosításuk díja, és nem árt továbbra sem alkuszi tanácsadást igénybe venni - hívta fel a figyelmet Papp Lajos. A biztosítók ugyanis a kártapasztalataik alapján szegmentálhatnak, lehetnek olyan ügyfélcsoportok, amelyek az átlagnál vagy a vártnál jóval magasabb vagy éppen alacsonyabb díjakkal találkoznak majd.
 

Örülhetnek az autósok: nagy könnyítés jön a kötelező biztosításnál



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft