REKORDOT DÖNTÖTT AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉS

Csaknem 44 százalékkal több adót igényelt vissza a lakosság a nyugdíjcélra félretett megtakarításai után, mint tavaly. A kasszák egyéni befizetései is nőnek - írja a vg.hu.
 

Rekordot döntöttek az idén a nyugdíjcélú megtakarítások után igénybe vett adókedvezmények: ilyen címen 410 ezren kérték vissza a tavaly befizetett adójuk egy részét 11,154 milliárd forint értékben a NAV tájékoztatása szerint. A 2013-as adóév után 7,752 milliárd forintnyi visszatérítés került a nyugdíjcélú megtakarításokba.

A csaknem 44 százalékos növekedés egyik oka az adószabályok változása volt, bekerültek a képbe a nyugdíjbiztosítások. Az ügyfelek a befizetett díjak után 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos szja-kedvezményt vehetnek igénybe. Nem mindenki élt azonban ezzel a lehetőséggel. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint csaknem 68 ezren kötöttek adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítást, de csak 42,4 ezren igényeltek vissza, 1,629 milliárd forint értékben. 

A növekedés másik oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok is sokkal jobban kihasználták az adókedvezményt. A mintegy 1,1 millió tag közül csaknem 340 ezren éltek a lehetőséggel, ők nem egészen 7,2 milliárd forintot kaptak vissza a 2014-es befizetéseik után, ez harmadával több az egy évvel korábbinál. A visszatérítések volumenének megugrása nem meglepő, hiszen a jegybank adatai szerint a tagok által befizetett tagdíj is 26 százalékkal emelkedett tavaly, 62,3 milliárd forintra.

Az pedig, hogy a tagságnak mindössze harmada igényel vissza adót, azzal magyarázható, hogy némelyeknek csak a munkáltató fizeti a díjait, és szép számmal vannak, akik egyáltalán nem fizetnek (a jegybank korábbi nyilatkozata szerint minden második pénztártag ilyen).

A kedvezményszabályok is változtak: a korábbi, 100 ezer – a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130 ezer – forintos limitet 150 ezer forintra emelték, azzal a kikötéssel, hogy ha valaki többféle nyugdíjcélú, illetve pénztári megtakarítás után vesz igénybe adó-visszatérítést, ezeknek az összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet.

Forrás: Biztosítási szemle



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft