Utazásra nem javasolt térségek – állandóak a változások
Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata folyamatosan tájékoztatást ad az utazásra nem javasolt térségekről és a besorolások feltételeiről az alábbi honlapon:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

A Biztosító társaságok az alábbi hivatalos tájékoztatásokat közölték:
 
Aegon:
 
Az Aegon utasbiztosítások esetében – további intézkedésig – az Európai Unió országaiba történő utazás esetén a biztosító vállalja az utasbiztosítási fedezetet, a biztosító nem él az „utazásra nem javasolt térség” adta kizárással.
 
Allianz:
 
Az Allianz módosította a szerződési feltételeit, a módosításra az utazásra nem javasolt térségek listájának folyamatos változása kapcsán volt szükség, mivel az utazásra nem javasolt térségek területén az Allianz utasbiztosítások nem érvényesek.

Utasbiztosítások területi hatálya
Az új szerződési feltételek (AHE-21496/21) hatálybalépésével az Allianz utasbiztosítások (Útitárs, Téli Sportok, Extrém Sportok, Útitárs XL, Útitárs Bérlet, Útitárs EEK kiegészítő, Útitárs BK kiegészítő) kiterjednek a következő országokra, függetlenül attól, hogy az adott ország szerepel e az utazásra nem javasolt térségek között: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög rész), Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Utazásra nem javasolt térségek
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghatározott utazásra nem javasolt térségek listája folyamatosan változik, ezért fokozott figyelemmel kell követni. 2020.09.03-án újból módosította az utazásra nem javasolt térségek körét.

Egyes országokat kiemelt az utazásra nem javasolt térségek (I. kategória) közül, és fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségnek (II. kategória) minősítette, de csak abban az esetben ha az általuk meghatározott célok valamelyike miatt történik az utazás: bírósági ügyintézés, halaszthatatlan üzleti utazás vagy családi esemény, tanulmányok folytatása, fuvarozói tevékenység, hozzátartozó ápolása, kiemelt sport/kulturális/egyházi eseményen való részvétel.

Ha az utazás nem a felsorolt célok valamelyike miatt történik, akkor az adott ország továbbra is utazásra nem javasolt térségeknek minősül.

Jelenleg az alábbi országok vannak a fokozott biztonsági kockázatot rejtő kategóriában, ha a fent meghatározott céllal történik az utazás:
Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus (görög rész), Ciprus (török rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svéd Királyság, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros.

Utasbiztosítások érvényessége
A jelenlegi állapot (2020.09.03.) az egyénileg köthető Allianz utasbiztosításokat (Útitárs, Téli Sportok, Extrém Sportok, Útitárs XL, Útitárs Bérlet, Útitárs EEK kiegészítő, Útitárs BK) a következők szerint érinti:
  • a következő országokban érvényesek, függetlenül az utazás céljától: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög rész), Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.
  • a következő országokban is érvényesek, ha az utazás a fent meghatározott célok valamelyike miatt történt: Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Ciprus (török rész), Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Monaco, Oroszországi Föderáció, Románia, San Marino, Vatikánváros. Ha az utasbiztosítás érvényessége függ az utazási céljától, akkor a szolgáltatási igény bejelentésekor az utazási célt igazolni szükséges!
  • a világ többi országában nem érvényesek.

EUB:
 
Közlemény az utasbiztosítások szolgáltatásairól az „utazásra nem javasolt térségek” kapcsán
 
Érvényes: 2020.09.09-től visszavonásig
 
Jelen közlemény mindenkor aktuális tartalma a Biztosító www.eub.hu honlapján hozzáférhető, és a közleményben feltüntetett időszak alatt érvényes és alkalmazandó.
 
2020. 09. 01-től a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata a világ összes országát az „utazásra nem javasolt térségek” közé, azaz az ún. piros kategóriába sorolta. A piros kategóriájú országokban nyújtandó biztosítási szolgáltatások teljesítését a Biztosító alapesetben kizárja.
 
Tekintettel a rendkívüli helyzetre, az Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) nem alkalmazza a fenti, általánosan használt kizárást az alábbi országok földrajzi Európán belül elhelyezkedő területeire, hanem továbbra is vállalja a szolgáltatást a biztosítási szerződésben foglaltak szerint:
 
- Európai Unió országai
- Svájc
- Norvégia
- Egyesült Királyság
- Liechtenstein
 
A jelen közleményben ismertetett rendkívüli kárrendezési gyakorlat adott érintett terület vonatkozásában megszűnik attól a naptól kezdődően, amikortól a Biztosító az erre vonatkozó közleményét a http://www.eub.hu honlapon közzétett nyilatkozatával visszavonja.
 
MAPFRE:
 
A jelenlegi különleges helyzetben a Mapfre Asistencia állásfoglalása a 408/2020 és a 422/2020 kormányrendeletek kapcsán az alábbi:
 
Az utasbiztosítás Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) szerint nem terjed ki a biztosítás, azon országokra, melyeket Magyarország Külügyminisztériuma az utazásra nem javasolt térségek kategóriába tart nyilván (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nemjavasolt-tersegek);
DE (!!!) az ÁSZF-től  a Biztosítottak javára, eltérően rendelkezünk az alábbiakban:
Ø  azokban az országokban, amelyek a koronavírus kapcsán kerültek piros kategóriába, az utasbiztosításunk érvényes.
  • FONTOS azonban, hogy az ÁSZF-től való eltérés a COVID-19 járványra nem terjed ki.
  • Nem biztosítási esemény a Karantén, így az azzal kapcsolatosan felmerülő költségek (szállás, étkezés, repülőjegy átfoglalási költség) nem fedezettek.
  • Utasbiztosításunk továbbra sem érvényes azokba az országokba, melyek nem a koronavírus járvány miatt kerültek piros kategóriába. Ilyenek például: Észak-Korea, Afganisztán, Szíria, Libanon, Mianmar. Kérjük, hogy amennyiben kérdéses az adott ország besorolása, a szerződés megkötése előtt érdeklődjetek telefonszámainkon.
Sztornó biztosítás esetében az állásfoglalásunk változatlan:
  • Nem szerepel az útlemondás Általános Szerződési Feltételei 1. cikkelyében meghatározott biztosítási események között az, amennyiben a Biztosított amiatt nem utazik el, mert:
Ø  az ország felkerül a Magyarország Külügyminisztériuma által az utazásra nem javasolt térségek kategóriába, vagy
Ø  fél a koronavírustól, vagy
Ø  az utazásszervező visszamondja az utat.

Union:
 
Az UNION Biztosító a 2020. szeptember 1. után meghozott korlátozó intézkedések és az utasbiztosítások kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Az esetszámok terjedése miatt most mindennél fontosabb a fokozott óvatosság, a megfelelő védekezés és az ehhez kapcsolódó szabályok betartása.

Mivel több, mint húsz éve foglalkozunk utazások biztosításával, jól tudjuk, hogy még a mostani körülmények közt is adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor egy külföldi utazás elkerülhetetlen. Az ilyen esetekre az UNION Biztosító utasbiztosításai továbbra is elérhetőek és biztosítási védelmet nyújtanak a világ minden országában a biztosítási feltételek vonatkozó pontjai szerint.
  1. A Külügyminisztérium által nem ajánlott (piros kóddal jelölt) országokban a COVID-19 megbetegedések kapcsán a biztosító nem nyújt térítést, de minden egyéb káresemény kapcsán (baleset, betegség, poggyászkár stb.) a biztosítási szerződésben foglaltak szerint helyt áll.
  2. Ha az adott ország fokozott biztonsági kockázatú (sárga kód), vagy a legenyhébb (zöld kód) kategóriába tartozik, térítést nyújtunk COVID-19 megbetegedések kapcsán is.
  3. Ha az adott ország besorolása az utazás megkezdése után változik nem ajánlottról (piros kód), egyéb kategóriára (sárga avagy zöld kód), a státusz módosítását követően, a külföldi tartózkodás tartama alatt térítést nyújtunk COVID-19 megbetegedések kapcsán is.
 
Uniqa:
 
NINCS INFORMÁCIÓNK!

Bárhova is tervezel külföldre utazni, mindenképpen köss utasbiztosítást: 
 


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft